29 Απριλίου 2022


Αμοργός

Το νησί του απέραντου γαλάζιου

Η Αμοργός είναι ένα νησί με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και ιδιαίτερα άγρια ομορφιά, γεμάτη αντιθέσεις που συνδυάζει το άγριο και ορεινό τοπίο με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που υμνήθηκε κινηματογραφικά από τον Ζαν Λικ Μπεσόν στην ομότιτλη ταινία, κάνοντάς την γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεί έναν από τους λιγότερο διάσημους προορισμούς των Κυκλάδων, διαθέτοντας ένα έντονο παραδοσιακό χρώμα που αποτυπώνεται τόσο στους οικισμούς του νησιού, όσο και στον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Γνωρίστε τις αυθεντικές παραδόσεις και ανακαλύψτε τα τοπικά έθιμα του νησιού σε κάποιες από τις τοπικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα αξιοθέατα στην Αμοργό βρίσκονται διάσπαρτα κατά μήκος του νησιού. Αρχαίοι οικισμοί, κάστρα και πύργοι, μοναστήρια και ξωκλήσια, ανεμόμυλοι και ένα ναυάγιο μαρτυρούν τη δική τους ιστορία, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Εξερευνήστε τη μεσαιωνική Χώρα της Αμοργού, τις τρεις αρχαίες πόλεις (αρχαία Αιγιάλη, αρχαία Αρκεσίνης, αρχαία Μινώα), τον ερειπωμένο οικισμό Ασφοντυλίτη, το ενετικό κάστρο της Αμοργού που είναι ο φύλακας της Χώρας, τον Πύργο του Γαβρά και τον Πύργο της Αγίας Τριάδας που είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής.

Η Αμοργός είναι γνωστή για τη θρησκευτική της παράδοση. Στα πιο ήσυχα σημεία του νησιού, μπορεί κανείς να δει πάμπολλα ξωκλήσια και εκκλησίες που ξεπερνούν τις 300 και εντυπωσιακά μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 8ο έως το 19ο αιώνα. Το πιο γνωστό είναι το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που κρέμεται κυριολεκτικά από τους επιβλητικούς βράχους και είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας.

Η Αμοργός είναι γνωστή για τα πανηγύρια της, όπου μέσα από αυτά δείχνουν σε όλους τι σημαίνει αμοργιανή φιλοξενία.

Τα χωριά της Αμοργού είναι γραφικά κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με λιθόστρωτα σοκάκια, ασβεστωμένα σπίτια και γοητευτικές πλατείες γεμάτες με ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία και το μοναδικό σκηνικό συμπληρώνουν οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι και η υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Τα παραδοσιακά έθιμα υπάρχουν στην καθημερινότητα και θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε μέρος στην καθημερινή ζωή του ελληνικού χωριού.

Η Αμοργός έχει υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά, γραφικούς κολπίσκους, άγριο βυθό, θαλάσσιες σπηλιές και εξαιρετικές τοποθεσίες κατάδυσης, που μαγεύουν τον επισκέπτη.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος την ομορφιά της Αμοργού είναι να την περπατήσει, αφού άλλωστε διαθέτει μερικές από τις καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στις Κυκλάδες.

Η Αμοργός δεν είναι απλά ένας προορισμός. Είναι το νησί της αρμονίας, της ηρεμίας της ξεγνοιασιάς και της διασκέδασης που κρύβει πολλές εκπλήξεις.

O Νίκος Γκάτσος την έκανε τίτλο της ποιητικής συλλογής του και η ταινία Le grand bleu του 1988 διάσημη στα πέρατα του κόσμου και όχι άδικα.

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.