22 Ιουλίου 2022

Πέραμα στη Λέσβο

Ταξίδι στο μύθο

Το Πέραμα στη Λέσβο, που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Γέρας, όπου υπήρξε εμπορικό λιμάνι της και απέχει 30 χλμ από τη Μυτιλήνη. Ο οικισμός είναι χτισμένος στο πέρασμα (απ’ όπου πήρε και το όνομά του) από τη δυτική στην ανατολική όχθη του κόλπου της Γέρας. Πρόκειται για μια περιοχή που κατοικείται συνεχώς από τα αρχαία χρόνια και ξεχωρίζει για τη φυσική της ομορφιά.

Η περιοχή έχει και μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς στη θέση Χαλατσές, έχουν βρεθεί λείψανα οικισμού των κλασικών χρόνων που εικάζεται ότι προέρχονται από την αρχαία πόλη Ιερά. Επίσης, στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στις αρχές του αιώνα το Πέραμα στη Λέσβο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση, όπως φαίνεται και από τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που σώζονται στο χωριό. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί το συγκρότημα των Βυρσοδεψείων Σουρλάγκα το οποίο ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και αποτελούσε ένα επίτευγμα επιχειρηματικής τόλμης. Έκλεισε τη δεκαετία του 1980 αφού κατηγορήθηκε για τη μόλυνση του κόλπου. Τα κτίριά του που έχουν εγκαταλειφθεί παραμένουν αναξιοποίητα από την πολιτεία.

Περισσότερα

Αγροτουρισμός

Διακοπές στην Ελλάδα

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας

www.greecedestination.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.