22 Ιουλίου 2022

Αρωνιάδικα στα Κύθηρα

Ένα ανοιχτό λαογραφικό μουσείο των Κυθήρων

Τα Αρωνιάδικα στα Κύθηρα είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός, που βρίσκεται στην ενδοχώρα, σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του νησιού, πολύ κοντά στα Κύθηρα. Το χωριό είναι γνωστό για τα όμορφα παραδοσιακά του κτίρια, τα στενά δρομάκια, οι πολλές τοξωτές γέφυρες και για το καλό μέλι που παράγουν.

Όταν φτάσετε στο χωριό, το πρώτο πράγμα που βλέπετε είναι η εκκλησία, με τον πράσινο και τον κόκκινο τρούλο. Τα παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια που στέκονταν εδώ έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια καθιστώντας το χωριό δημοφιλές. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι τα έξοχα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Κυθήρων, η ποικιλία των μπροστινών πορτών των σπιτιών σε όλα τα σχήματα και τα χρώματα, με ημερομηνία κατασκευής τους. Τα περισσότερα σπίτια αποτελούνται από δύο ορόφους με εξωτερικές πέτρινες σκάλες σε πυκνή δόμηση, καμινάδες, φουρνόσπιτα, πατητήρια, αποθήκες, εξώστες, ταρατσάκια, λουλουδιέρες, εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους.

Δίπλα στα Αρωνιάδικα υπάρχουν οι μικροί οικισμοί Αλοϊζιάνικα Καστρισιάνικα, Φριλιγκιάνικα, Πιτσινάδες και Βαμβακαράδικα. Τα Αρωνιάδικα και τα Καστρισιάνικα έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα αρχιτεκτονικά χωριά.

Περισσότερα

Αγροτουρισμός

Διακοπές στην Ελλάδα

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.