29 Οκτωβρίου 2021

 


Νομός Αρκαδίας

Το στολίδι της Πελοποννήσου

Νομός Αρκαδίας: η γη του Πάνα και των νυμφών, καρδιά της Πελοποννήσου, με φύση τόσο έντονη και ατίθαση που εύκολα ο νους μεταφέρεται στην εικόνα του τραγοπόδαρου θεού να παίζει τον αυλό του δίπλα σε τρεχούμενα νερά. Πεζογράφοι και ποιητές όλων των εποχών, από την αρχαιότητα και το μεσαίωνα μέχρι τα νεότερα χρόνια, εξυμνούν τις φυσικές της καλλονές. Ο ζωγράφος Poussin εμπνευσμένος από τη Αρκαδική φύση αποτύπωσε στον πίνακά του Et in Arcadia ego την εικόνα ενός βουκολικού τοπίου.

Την εικόνα της Αρκαδίας συνθέτουν σε γενικές γραμμές, ο ορεινός όγκος του Mαινάλου με τις ατέλειωτες δασικές εκτάσεις, το οροπέδιο της Τρίπολης και η λεκάνη της Μεγαλόπολης με τα ομώνυμα αστικά κέντρα, οι οικισμοί με ιδιαίτερα αξιόλογη τουριστική κίνηση, τα ορεινά χωριά με παραδοσιακό χρώμα, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και τα εκκλησιαστικά μνημεία.

Όσο γοητευτικό κι αν μπορεί να είναι ένα ταξίδι στην Αρκαδία, η φύση της είναι αυτή που θα ξυπνήσει τις αισθήσεις του ταξιδιώτη καθώς θα περιπλανιέται ανάμεσα στους ορεινούς της όγκους.

Τα ατελείωτα δάση, τα άγρια βουνά, τα εύφορα οροπέδια, οι μαγευτικές ρεματιές, τα άφθονα νερά και ποτάμια, οι ηλιόλουστες κοιλάδες, οι μαγικές λίμνες που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής και οι ακρογιαλιές, έκαναν από την αρχαιότητα την Αρκαδία ιδιαίτερα ειδυλλιακή.

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, ο νομός Αρκαδίας έχει να επιδείξει σημαντικότατη ιστορική πορεία, αφήνοντας στις επόμενες γενιές μια σπάνια κληρονομιά. Ανυπότακτη, σκληρή και περήφανη, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και στους μεταγενέστερους χρόνους εμπόδισε την υποταγή τους στις πολιτικές και στρατιωτικές κυριαρχίες και συνέτεινε στη διατήρηση ενός ανόθευτου, γνήσιου και με έντονο και μοναδικό χρώμα πνευματικού παρελθόντος.

Η σημερινή Αρκαδία μεταφέρει πολλά από την αίγλη και το συμβολισμό της αρχαίας. Τα  μουσεία της δίνουν αδιάψευστες και πλούσιες μαρτυρίες για το ξεχωριστό όγκο της ιστορικής της κληρονομιάς, αλλά και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση από πολλά αξιόλογα μοναστήρια και εκκλησίες.

Η Αρκαδία διατηρεί μέσα από τους αιώνες πολλές από τις παραδόσεις, ήθη και έθιμα, όπως και το ανυπότακτο πνεύμα, τη λιτότητα και την περηφάνια που την έκαναν να ξεχωρίσει στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, της κατοχής και των απελευθερωτικών αγώνων.

Η Ορεινή Αρκαδία είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά, μαγευτικά τοπία, ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση, ιστορικά πετρόχτιστα χωριά και σημαντικά μνημεία.

Το όρος Μαίναλο και οι γειτονικές κορυφές των βουνών της Ορεινής Αρκαδίας υψώνονται σαν τείχη που μοιάζουν να είναι κατασκευασμένα από έλατα, κέδρους και οποιοδήποτε βαθυπράσινο ψηλό δέντρο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Χωριά με πετρόχτιστα σπίτια, μνημεία της  παραδοσιακής Αρκαδικής αρχιτεκτονικής, ψηλό επίπεδο τουριστικής υποδομής που διατηρούν το τοπικό χρώμα, ορειβατικά, χιονοδρομικά κέντρα, μονοπάτια κέντρα για rafting, kayak, trekking canyoning, κ.ά  η Αρκαδία έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας.

Η τουριστική υποδομή είναι άκρως ικανοποιητική. Τους ταξιδιώτες υποδέχονται και εξυπηρετούν παραδοσιακοί ξενώνες και αρχοντικά, καταστήματα εστίασης με ξεχωριστές γεύσεις, τουριστικά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.

Η Αρκαδία αποτελεί μια πρόκληση. Είναι ένας τόπος που καθηλώνει τον επισκέπτη, τόσο στη σκέψη, όσο και στο συναίσθημά μας. Απομένει μόνο να την αποκαλύψουμε.

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.