08 Οκτωβρίου 2021

 

Θεσσαλία

Μοναδική φυσική ομορφιά

Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς! Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο τόπος γέννησης και κατοικίας για αρκετούς από τους Θεούς του Ολύμπου!

Λίμνες, ποτάμια και εύφορες κοιλάδες, άγρια και όμορφα βουνά, κάστρα, αρχαία θέατρα αλλά και βυζαντινές εκκλησίες μαρτυρούν  ένα μεγάλο πολιτισμό.

Η Θεσσαλία είναι γεμάτη από μνημεία της Αρχαίας Ελλάδας και Μυθολογίας. Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία βρίσκονται σε κάθε πόλη της Θεσσαλίας εντός και εκτός. Τα αρχαία θέατρα στη Λάρισα, το Μπεζεστένι, η αρχαία Αγχίαλος στο Βόλο και το σπήλαιο των Κενταύρων στο Πήλιο, το Ασκληπιό στα Τρίκαλα είναι μερικές από αυτές τις περιοχές.

H συνολική της έκταση είναι 14.036 χλμ² και αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας. Συνορεύει βόρεια με τις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, νότια με την περιοχή Στερεάς Ελλάδος, δυτικά με την περιοχή Ηπείρου, ενώ ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος.

Στη Θεσσαλία βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας γνωστή ως Θεσσαλικός κάμπος. Ο κάμπος σχηματίζεται από τον ποταμό Πηνειό και τους παραποτάμους ενώ περιβάλλεται και από βουνά: την οροσειρά της Πίνδου στα δυτικά, η οποία χωρίζει τη Θεσσαλία από την Ήπειρο, από το όρος Όθρυς και τις πρόποδες του στα νότια, το όρος Πήλιο στα ανατολικά, την Όσσα και τον Όλυμπο στα βορειοανατολικά με το πέρασμα της κοιλάδα των Τεμπών που οδηγεί στη Μακεδονία, και τα όρη Χασιά και Καμβούνια στα νότια.

Ο Πηνειός είναι ο κύριος και αξιολογότερος ποταμός της Θεσσαλίας. Πηγάζει από την Πίνδο, περνάει κοντά στην Καλαμπάκα και βγαίνει στη θεσσαλική πεδιάδα. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 216km και η συνολική του επιφάνεια 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε όλο το μήκος του ποταμού ενσωματώνονται πάρα πολλοί παραπόταμοι, με κυριότερους τον Τιταρήσιο, τον Εννιπέα, τον Καλέτζη και τον Ληθαίο.

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου καθώς διαθέτει εκτός από ονειρική ομορφιά πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Στην περιοχή θα βρείτε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Θεσσαλίας είναι τα Μετέωρα και αποτελούν ένα μοναδικό μέρος. Είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων παλαιολιθικών βράχων και βυζαντινών μοναστηριών στις απότομες κορυφές τους με μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες.

Χωριά και παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς στο Πήλιο και οι Σποράδες που χαρακτηρίζονται από πλούσια βλάστηση που συχνά φτάνει μέχρι τις ακτές, με πανέμορφες αμμώδεις παραλίες. Ο αρμονικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας δημιουργεί ένα σκηνικό απαράμιλλης γοητείας.

Οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων) έχουν άπειρες ομορφιές και ιδιαίτερα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε. Ο κάθε νομός έχει να επιδείξει τις δικές του ιδιαιτερότητες σε συνδυασμό με άπειρου κάλλους τοπία.

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.