29 Οκτωβρίου 2021

 


Νομός Ιωαννίνων

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φύση

Ο νομός Ιωαννίνων είναι μία πανέμορφη ορεινή περιοχή της Ηπείρου, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, που ο φυσικός της πλούτος και η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά παρέμειναν ανεπηρέαστα από την γρήγορη ανάπτυξη της σύγχρονης εποχής. Η περιοχή έχει δεχθεί τις επιρροές διαφορετικών πολιτισμών και έγινε πρότυπο συνύπαρξης λαών και θρησκειών, τόσο με τις παραδόσεις, όσο και με αναρίθμητους θρύλους και μύθους. Η πολιτιστική ιστορία των Ιωαννίνων, με τους μεγάλους πεζογράφους και ποιητές δίνουν την ευκαιρία για μια γνωριμία με τις ρίζες της πνευματικής παράδοσης της Ηπείρου.

Η καλλιτεχνική δημιουργία της αργυροχρυσοχοΐας, οι μάστορες της πέτρας και του ξύλου και διάφοροι άλλοι τεχνίτες που κατασκευάζουν ακόμη και σήμερα αριστουργηματικά έργα, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων. Τα αναρίθμητα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία που είναι διάσπαρτα σε όλο τον νομό, μαρτυρούν την ακμή του κατά τους χρόνους του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας.

Η αρχαία Δωδώνη είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ενώ το μαντείο αποτέλεσε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη την κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού. H Μονή Κηπίνας χτισμένη το 1212 μ.Χ. σκαρφαλωμένη στο βουνό, χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.

Τα μουσεία και τα κάστρα απομεινάρια του παρελθόντος, συναγωνίζονται το ένα το άλλο, μας φέρνουν σε επαφή με τους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους, προσφέροντας την αίσθηση μιας άλλης εποχής γεμάτη μυστικά και θρύλους. Ο νομός Ιωαννίνων έχει τα περισσότερα πετρόχτιστα γεφύρια της Ελλάδας και είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής, που εντυπωσιάζουν με την άρτια αρχιτεκτονική τους. Τα παλιά χρόνια αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας και μετακίνησης των κατοίκων. Σήμερα είναι πάνω από 60, τρεις φορές λιγότερα από την εποχή της ακμής τους, το 18ο αιώνα.

Ο νομός Ιωαννίνων είναι γεμάτος με φυσικές ομορφιές που τον κατατάσσουν στους ωραιότερους της Ελλάδας. Τοπίο αυθεντικής φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση. Λίμνες συνδεδεμένες με το θρύλο, φυσικοί δρυμοί με ποτάμια, εντυπωσιακά φαράγγια και καταρράκτες με φυσικές πισίνες, δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο που ξεπερνά την φαντασία. Σπήλαια με εντυπωσιακούς σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς που σας κρατάνε καθηλωμένους για αρκετή ώρα. Ένα νησάκι βγαλμένο από άλλη εποχή. Το μοναδικό νησί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατοικημένο στη λίμνη Παμβώτιδα και είναι επίσης το µόνο στον κόσμο χωρίς ονομασία.

Ο Βίκος είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια στον κόσμο. Με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, αποτελεί μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας. Μονοπάτια που διασχίζουν εδώ και αιώνες τα εντυπωσιακά βουνά, ενώνουν τα χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών με την επιβλητική, απαράμιλλη ομορφιά τους και τραβούν τον επισκέπτη σα μαγνήτης.

Παραδοσιακοί οικισμοί με πέτρινα σπίτια που διατηρούν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Αρχοντικά και λιθόστρωτα καλντερίμια με αναλλοίωτη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Χωριά γεμάτα μυστικά συνδυάζονται αρμονικά σε εικόνες του χθες και του σήμερα. Απίστευτος συνδυασμός φύσης, ιστορίας, παράδοσης. Ο νομός Ιωαννίνων είναι μια ξεχωριστή γωνιά της Ηπείρου με εικόνες και τοπία βγαλμένα σαν από παραμύθι.

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.