08 Οκτωβρίου 2021

 

Κρήτη

Σταυροδρόμι Πολιτισμών

Η Κρήτη είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, το μόνο μέρος στην Ελλάδα που έχει χαρακτηριστεί στο διάβα των αιώνων με έξι πολιτισμούς. Στα βουνά της Κρήτης γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κρηταγενής Δίας. Ο Μινωικός πολιτισμός πήρε το όνομά του από το  μυθικό βασιλιά Μίνωα, γιο του Δία και της Ευρώπης. Η μάχης της Κρήτης, κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο άλλαξε την έκβαση και τον ρου της ιστορίας. Η Κρήτη είναι το νησί του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Νίκου Καζαντζάκη και του Οδυσσέα Ελύτη.

Η Κρήτη βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, ανάμεσα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών. Είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το πέμπτο μεγαλύτερο στην Μεσόγειο Θάλασσα. Αποτελείται από τους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου, με πρωτεύουσα το Ηράκλειο. Γύρω από την Κρήτη βρίσκονται σχεδόν 105 μικρά νησάκια, νησίδες, τα περισσότερα από αυτά ακατοίκητα. Τα πιο γνωστά είναι η Γαύδος, η Γραμβούσα, η Θοδωρού, το Κουφονήσι (Λεύκη), η Ντία, τα Παξιμάδια, η Σπιναλόγκα και η Χρυσή. Το μέγεθός της και η ποικιλία των τοπίων της ξεγελάει τον επισκέπτη που συχνά χάνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα νησί.

Η ιστορία είναι ζωντανή στην Κρήτη, αναπνέει στις δοξαριές της λύρας και του βιολιού, στον ήχο του λαούτου και της ασκομαντούρας. Εδώ στο σταυροδρόμι των πολιτισμών πολλές μνήμες είναι ζωντανές και πάρα πολλά στοιχεία άλλων πολιτισμών είναι ακόμη μέρος της καθημερινότητας των Κρητικών. Αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο ευλογημένους τόπους της χώρας και από τους πιο δημοφιλής προορισμούς παγκοσμίως.

Από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι -ο κάθε νομός με τη δική του ιστορία και προσωπικότητα- προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Η Κρήτη έχει πολλά πανέμορφα και γραφικά χωριά που κρατάνε παραδόσεις και κρύβουν θησαυρούς. Η ενδοχώρα της αποκαλύπτει τις πιο αυθεντικές πτυχές της γνήσιας κρητικής ιδιοσυγκρασίας. Ανακαλύψτε τα μυστικά της Κρητικής διατροφής, του ακρογωνιαίου λίθου της Μεσογειακής διατροφής, μέσα από τοπικές συνταγές.

Οι λάτρεις της ιστορίας και του αρχαίου πολιτισμού θα βρουν τον παράδεισο τους στην Κρήτη, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η Κρήτη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια αποτέλεσε κοιτίδα της Ορθοδοξίας και φαίνεται έντονα από τα εκατοντάδες θρησκευτικά μνημεία του νησιού.

Η ιδιότυπη γεωφυσική της μορφή δημιουργεί αντιφατικές παραστάσεις, καθώς περιλαμβάνει δάση, θάλασσες και απέραντες πανέμορφες παραλίες, βουνά με μεγάλο υψόμετρο και χιόνια, αλλά και βραχώδες και ξηρό έδαφος. Οι βασικοί ορεινοί όγκοι της Κρήτης προσφέρονται για αναρριχήσεις, για εξαντλητικές περιπατητικές διαδρομές, για αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης.

Τα φαράγγια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού και θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί ως το νησί των φαραγγιών. Η Κρήτη έχει περισσότερα από 400 μεγαλύτερα και μικρότερα φαράγγια.

Στο έντονο ανάγλυφο της Κρήτης, τα ποτάμια κατά την πορεία τους συναντούν μεγάλα ρήγματα και απόκρημνες καταβάσεις, δημιουργώντας εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους καταρράκτες.

Η χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνει 2.108 είδη αυτοφυών φυτών από τα οποία τα 302 είναι ενδημικά. Στην πανίδα του νησιού ζει μεγάλος αριθμός σπάνιων ζώων και πουλιών.

Οι θάλασσες της Κρήτης αποτελούν τον πλουσιότερο και πιο παρθένο θαλάσσιο βιότοπο στο Αιγαίο που διαθέτει ακόμη και κοράλλια και εκτεταμένα λιβάδια.

Οι παγκοσμίου φήμης παραλίες, αλλού βραχώδεις και άγριες και αλλού ήμερες και αμμουδερές, έχουν πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά τα οποία εναλλάσσονται με τις πιο λαμπερές αποχρώσεις του γαλάζιου. Η Κρήτη έχει ατελείωτες παραλίες, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή που ικανοποιούν κάθε γούστο.

Από τις προστατευόμενες περιοχές NATURA, τα εκατοντάδες σπήλαια με σπηλαιολογικό αλλά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, οι υποθαλάσσιοι αρχαιολογικοί χώροι και ναυάγια, τα μοναδικά φοινικοδάση δίπλα σε όμορφες παραλίες, οι πανέμορφοι βιότοποι (δάση με κέδρους, φοίνικες, πρίνους κ.ά.), η Κρήτη είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις της εξερεύνησης, της φύσης, της βιοποικιλότητας, των φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, του βουνού και της θάλασσας.

Η Κρήτη τα προσφέρει όλα. Αφεθείτε στη μαγεία της και δεχθείτε µε την καρδιά σας όλα όσα έχει να σας προσφέρει. Γίνετε ένα µε τον τόπο και απολαύστε τον µε όλο σας το είναι. Και να είστε σίγουροι πως, όταν θα φεύγετε, δε θα μπορέσετε να πείτε «αντίο»… Μονάχα «καλή αντάμωση».

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.