29 Οκτωβρίου 2021

 


Νομός Καρδίτσας

Αντιθέσεις με μοναδική φυσική ομορφιά

Ο νομός Καρδίτσας στη Θεσσαλία, χαρακτηρίζεται με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά με την οροσειρά των Αγράφων στα νοτιοδυτικά και την ηρεμία του ατελείωτου Θεσσαλικού Κάμπου στα βορειοανατολικά. Νοτιοδυτικά η οροσειρά της Πίνδου και των Αγράφων αποτελούν ένα συνεχές και γοητευτικό κάλεσμα αυθεντικής φύσης, μέσα σε ένα περιβάλλον πλούσιας βλάστησης με δάση από βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια και άφθονων νερών. Βορειοανατολικά ο θεσσαλικός κάμπος απλώνεται ατέλειωτος με σπαρμένα χωράφια και τους παραποτάμους του Πηνειού να τον διασχίσουν.

Η γεωγραφική θέση της περιοχής στην καρδιά της Ελλάδας την έκανε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που άφησαν σημάδια ορατά ακόμη και σήμερα. Συντέλεσε στον εμπλουτισμό των επιμέρους πολιτισμικών στοιχείων και χαρακτηριστικών για αυτό εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι τα παλαιότερα ευρήματα τοποθετούνται στην πρώιμη νεολιθική εποχή και από τους πρωιμότερους της Ευρώπης.

Ο νομός Καρδίτσας είναι ένας από τους ομορφότερους νομούς της Ελλάδας, με τα πανέμορφα τοπία, τα καταπράσινα βουνά, την πλούσια βλάστηση με δάση από έλατα, βελανιδιές και καστανιές, τα καταγάλανα νερά της λίμνης Πλαστήρας,

τα αξιόλογα μνημεία με την πλούσια ιστορία της, τα παραδοσιακά χωριά με τους φιλόξενους κατοίκους δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γαλήνης και ηρεμίας που εμπνέει για διακοπές οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Τα βυζαντινά μνημεία στο νομό Καρδίτσας είναι λιγοστά, αλλά έχουν διατηρηθεί πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Οι σπάνιες εικόνες και τα εκπληκτικά τέμπλα, που είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της θρησκευτικής ζωής των Αγράφων αλλά και του κάμπου, αποτελούν κομμάτια της ζωντανής ιστορίας του τόπου.

Το φυσικό περιβάλλον του νομού Καρδίτσας με τις χαρακτηριστικές αντιθέσεις ορεινού και πεδινού στοιχείου που διαφοροποιούνται σε κάθε στροφή, το μαγευτικό τοπίο της λίμνης Πλαστήρα που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και η διακριτική παρουσία της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα, η ορεινή περιοχή που καλύπτεται από πλούσια χλωρίδα, όπου κυριαρχούν δάση από βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια και άφθονων νερών, ο θεσσαλικός κάμπος με τα σπαρμένα χωράφια και τους παραποτάμους του Πηνειού να τον διασχίσουν, είναι η αιτία που ο νομός Καρδίτσας εξελίχθηκε σε έναν τουριστικό προορισμό πολλαπλών αποδράσεων και δράσεων για όλες τις εποχές.

Η Λίμνη Πλαστήρα προσφέρει ένα συναρπαστικό και μαγευτικό τοπίο, αγκαλιασμένο από ψηλά και κατάφυτα βουνά. Η περιοχή θεωρείται «παράδεισος» για κάθε φυσιολάτρη προσφέροντας πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους στο δάσος, κολύμπι και κυνήγι.

Τα χωριά της Αργιθέας και του Αχελώου, σκαρφαλωμένα στα μεγαλοπρεπή και δυσπρόσιτα Άγραφα, θα σας μαγέψουν με την αυθεντική τους ομορφιά τους. Περιηγηθείτε στα όμορφα και παραδοσιακά χωριά της περιοχής με την μακραίωνη ιστορία και τις δεκάδες πέτρινα γεφύρια, ανθρώπους φιλόξενους και ανακαλύψτε τη σπηλιά όπου είδε το πρώτο φως ο ήρωας της επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Τα επιβλητικά βουνά με τα δυσπρόσιτα αδούλωτα χωριά, αποτέλεσαν άντρο των επαναστατών σε όλες τις φάσεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και συνιστούν το «διαμάντι» της Καρδίτσας. Τόπος άγριος, αυθεντικός, μυστηριώδης, με δεκάδες μονοπάτια, ποτάμια, πολυάριθμες βαθιές χαράδρες και σχεδόν απάτητες κορυφές. Τα Θεσσαλικά Άγραφα είναι ίσως η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας.

Ο ορεινός όγκος της Αργιθέας μαζί με τον Αχελώο θα σας ανταμείψει με την άγρια ομορφιά του μέσα από την αρμονία του βουνού και της πέτρας. Η περιοχή των αρχαίων Αθαμάνων αποτελούσε για πολλούς αιώνες μια κλειστή κοινωνία, η οποία ανάπτυξε σημαντικά και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία. Η ευρύτερη περιοχή του Σμοκόβου χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικές ιαματικές πηγές που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο αλλά και από τη «βασίλισσα των Αγράφων», τη Ρεντίνα, με το ιδιαίτερο χρώμα της.

Τα γεφύρια σε αυτή την περιοχή υπερτερούν. Κάθε ρέμα, κάθε χείμαρρος, κάθε ποτάμι και ένα γεφύρι. Η περιοχή θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα με την πλούσια βλάστησή της με δάση από κέδρους, καστανιές, βελανιδιές και έλατα στις ψηλότερες περιοχές.

Ο νομός Καρδίτσας διαθέτει αξιόλογες υποδομές σε όλους τους χώρους διαμονής και εστίασης. Σύγχρονοι χώροι σε πολυτελή ξενοδοχεία ή παραδοσιακούς ξενώνες με υπέροχη θέα. Με τον αρμονικό συνδυασμό του απέραντου κάμπου και των καταπράσινων και πανέμορφων βουνών, με τη μοναδική λίμνη Πλαστήρα, με τα όμορφα χωριά στις πλαγιές των βουνών, με τα ενδιαφέροντα μνημεία και τέλος με τις πολλές εναλλακτικές προτάσεις για δραστηριότητες και διασκέδαση, η Καρδίτσα είναι ένας τόπος που αξίζει όσο τίποτα άλλο να αφιερώσετε λίγες μέρες να τον ανακαλύψετε.

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.