09 Μαΐου 2022

 


Νομός Βοιωτίας

 

Ένας υπέροχος συνδυασμός βουνού και θάλασσας

Ο Νομός Βοιωτίας στη Στερεά Ελλάδα, παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στους πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, τις όμορφες παραλίες, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, τη γραφική αλλά κοσμοπολίτικη ορεινή κωμόπολη της Αράχωβας και την όμορφη φύση.

Ο νομός είναι κυρίως πεδινός, αλλά και ορεινός, αφού οι καταπράσινες και εύφορες πεδιάδες του της Κωπαϊδας, της Χαιρώνιας και της Θήβας είναι περιτριγυρισμένες από ψηλά, επιβλητικά βουνά. Ο Παρνασσός, ο Κιθαιρώνας, ο Ελικώνας, αλλά και άλλα μικρότερα βουνά συνθέτουν τον ορεινό όγκο του νομού. Στο νομό Βοιωτίας η βλάστηση αποτελείται κυρίως από έλατα, χαλέπιο και μαύρη πεύκη, δρυς και πλατάνια, αλλά και μεγάλους ελαιώνες στο νότιο τμήμα της. Το πράσινο των βουνών δένει απόλυτα με το γαλάζιο των λιμνών της Υλίκης και Παραλίμνης, καθώς κι από τους ποταμούς Ασωπό, Λιβαδώστρα και Βοιωτικό Κηφισσό, με πολλούς παραπόταμους και μικρούς χειμάρρους.

Επισκεφθείτε τις αρχαίες πόλεις της Τανάγρας και των Πλαταιών και τα αρχαιολογικά τους μουσεία, την πόλη του Ορχομενού με τα αξιόλογα μνημεία, όπως την Ακρόπολη του Ορχομενού, το αρχαίο θέατρο-ωδείο και τις πηγές των Τριών Χαρίτων, το Δίστομο, το μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο των Θεσπιαίων, το Αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας με τα πλούσια ευρήματα των γύρω περιοχών, το Μεσαιωνικό Κάστρο και τον πύργο του ρολογιού, καθώς και το Ιστορικό και Εθνολογικό μουσείο στη Λιβαδειά, το Σπήλαιο της Νύμφης Κορώνειας, την αρχαία πόλη της Χαιρώνειας, με το άγαλμα του Λέοντα της Χαιρωνείας στην είσοδό της και τον αρχαιολογικό χώρο.

Κοντά στο Στείρι βρίσκεται το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου, βρίσκεται κοντά στο Στείρι σε τοποθεσία όπου βρισκόταν άλλοτε ο ναός της Στειρίτιδας Δήμητρας και περιβάλλεται από οροπέδιο που καλύπτεται από ελαιώνα. Το φυσικό τοπίο δεν έχει αλλοιωθεί από οικιστική ή άλλη δραστηριότητα και διατηρεί την αυθεντικότητά του. Το μοναστήρι είναι γνωστό ως «Η Αγία Σοφία της Ρούμελης» και χτίστηκε το 10ο αιώνα μ.Χ. σύμφωνα με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο νομός Βοιωτίας έχει αστείρευτες ομορφιές που θα καθηλώσουν τον επισκέπτη και θα του χαρίσουν υπέροχες αναμνήσεις.

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.