09 Μαΐου 2022

 


Νομός Φωκίδας

 

Ένας τόπος γεμάτος ιστορία και φυσικές ομορφιές

Ο Νομός Φωκίδας που περικλείεται από τα τέσσερα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές συνθέτουν το τοπίο γύρω από τους Δελφούς, την Άμφισσα, την Ιτέα, το Γαλαξίδι, τη Γραβιά. Η Γκιώνα, ο Παρνασσός, τα Βαρδούσια και η Οίτη, καθώς και η λίμνη του Μόρνου. Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους απλώνεται ο, μεγαλύτερος στην Ελλάδα, ελαιώνας της Άμφισσας.

Ο επισκέπτης στο νομό Φωκίδας στη Στερεά Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά μια από τις σπουδαιότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που κράτησε την ιστορική της σημασία διαμέσου των αιώνων, διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ελληνισμού.

Η Φωκίδα είναι ένας νομός πλούσιος σε τουριστικά μέρη με μεγάλη επισκεψιμότητα. Ο πανέμορφος Παρνασσός, με το μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο και τον εθνικό δρυμό, οι Δελφοί με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, τα παλιά αρχοντικά, τα σπίτια των καπετανέων και το Ναυτικό Μουσείο στο Γαλαξίδι. Γύρω από τη Φωκίδα βρίσκονται τα Τριζόνια, το μεγαλύτερο από τα νησάκια του Κορινθιακού Κόλπου, όπου δεσπόζει βενετσιάνικο κάστρο. Τα γραφικά χωριουδάκια του νομού Φωκίδας βρίσκονται χτισμένα μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και διατηρούν παραδόσεις, ήθη κι έθιμα αιώνων.

Αν και ο νομός Φωκίδας φημίζεται για τα βουνά, τις ορεινές ομορφιές, τη φύση και το πράσινο, διαθέτει και μια παραλιακή ζώνη με μοναδικές παραλίες. Μικροί ή μεγαλύτεροι κολπίσκοι κατά μήκος της ακτής, με βότσαλο ή ολόχρυση άμμο, οργανωμένες και κοσμικές ή απόμερες και παρθένες, οι παραλίες της περιοχής καλύπτουν όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις και προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Μία διαδρομή για εξερευνήσεις στις ομορφιές και τα αξιοθέατα της άγνωστης Φωκίδας ξεκινά από τα παράλια στο αρχοντικό Γαλαξίδι, περνά από το φάρο Ψαρομύτα με τη μαγευτική θέα στον Κορινθιακό και ανηφορίζει στο βουνό, προς τα φιόρδ της λίμνης Μόρνου και το θρυλικό χωριό Πενταγιοί.

Μια περιπλάνηση στις ομορφιές του νομού Φωκίδας θα σας συναρπάσει και θα ανακαλύψετε περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.