27 Μαΐου 2022

 


Οινούσσες

Το νησί των καραβοκύρηδων

Οι Οινούσσες είναι σε ένα σύμπλεγμα εννέα μικρών νησιών και νησίδων που βρίσκονται στο βορειοανατολικό Αιγαίο μεταξύ Χίου και Μικράς Ασίας και διοικητικά υπάγεται στη Χίο.

Πρόκειται για τα νησιά: Οινούσσα ή Αιγνούσα που είναι το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικημένο, ενώ τα μικρότερα Παναγιά, Βάτος, Γαϊδουρονήσι, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Ποντικούδικο, Λαιμούδικο και Πρασονήσια είναι ακατοίκητα.

Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος η Οινούσσα ή Αιγνούσα ή Εγνούσα είναι τόπος με μακρά ναυτική παράδοση και δυναμική παρουσία στη σύγχρονη παγκόσμια ναυτιλία.

Οι Οινούσσες ήταν ανέκαθεν το νησί των καραβοκύρηδων. Τα πρώτα ελληνικά εμπορικά ατμόπλοια ήταν Οινουσσιώτικα και ήταν αυτά που έγραψαν το πρώτο κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία. Στο νησί λειτουργεί Ναυτικό Λύκειο και Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, που έχει αναδείξει περισσότερους από 1500 πλοιάρχους, οι οποίοι στελεχώνουν επάξια την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.

Από την πρώτη στιγμή οι Οινούσσες θα μπουν στην καρδιά σου!

Παρά το μικρό μέγεθος, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, η ναυτοκράτειρα Αιγνούσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, διαθέτει φυσική ομορφιά και σημαντικά αξιοθέατα.

Στην είσοδο του λιμανιού σας υποδέχεται το άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας, που με το μαντήλι κατευοδώνει τα παιδιά της όταν ξεμακραίνουν για τα ταξίδια τους, αλλά και μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό της χέρι, αιώνιας συντρόφου των ναυτικών.

Οι άνθρωποι εδώ, είναι περήφανοι για τον τόπο τους, και τις αρχαίες ρίζες τους. Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στη θάλασσα, οι χαμογελαστοί Αιγνουσσιώτες, με το χαλαρό ρυθμό ζωής και τη λεπτή αίσθηση του χιούμορ, υποδέχονται τους ταξιδιώτες με μεγάλη εγκαρδιότητα και τους κάνουν να νιώσουν άνετα από την πρώτη στιγμή.

Οι επισκέπτες της Οινούσσας συναντούν ένα γαλήνιο τοπίο με ξεχωριστό χρώμα χάρη στο ζωογόνο αέρα του πελάγους και την αύρα των καραβοκύρηδων.

Εντυπωσιάζουν τα ασβεστωμένα σοκάκια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα έντονα βαμμένα πορτοπαράθυρα, οι καλοδιατηρημένες αυλόπορτες και όλα τα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα που συνθέτουν έναν πρόσχαρο αιγαιοπελαγίτικο οικισμό.

Το μοναδικό τοπίο της γραφικότητας και της φυσικής ομορφιάς συμπληρώνεται από τις γραφικές παραλίες που βρίσκονται περιμετρικά του νησιού και την καθαρή καταγάλανη θάλασσα που το πλαισιώνει.

Το πραγματικό μυστικό όμως των Οινουσσών είναι τα ερημονήσια τους με τον ειδυλλιακό φυσικό πλούτο και τους παρθένους ψαρότοπους και μαγευτικούς βυθούς που συνθέτουν το πανόραμα του ανεξερεύνητου Αιγαίου.

Με ιστορία χιλιάδων ετών και φημισμένη ναυτοσύνη που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, το νησί των εφοπλιστών όπως το ξέρουν όλοι, διακρίνεται για την αρχοντική αύρα και την ηρεμία του.  Τα τοπία και οι εικόνες, από διάφορα σημεία στο νησί είναι πραγματικά μαγευτικά και δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για αξέχαστες διακοπές γεμάτες ομορφιά και απόλαυση.

 

Οι Οινούσσες

Γενικές Πληροφορίες

Αξιοθέατα

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Παραλίες

Χωριά

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.