27 Μαΐου 2022

 


Σάμος

Το νησί της Ήρας και του Πυθαγόρα

Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η ομορφιά. Είναι γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων και σημαντικών πρωτοπόρων της επιστήμης και της τέχνης του αρχαίου κόσμου.

Η γενέθλια γη του μεγαλύτερου μύστη όλων των εποχών Πυθαγόρα που σε εμπνέει να εξερευνήσεις τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού σου, του φιλόσοφου Επίκουρου, του μεγάλου αστρονόμου Αρίσταρχου (θεμελιωτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας),

Η μυθική γενέτειρα της Ήρας που ο ναός της στο Ηραίο χαρακτηρίστηκε από τον Ηρόδοτο ως «το μεγαλύτερο ναό στην Ελλάδα της εποχής του». Η Μελάμφυλλος και Ανθεμούσα, λίκνο της Ήρας, γη των φιλοσόφων, των ηρώων.

Είναι ο τόπος που φιλοξένησε το φιλόσοφο Επίκουρο, το μυθοπλάστη Αίσωπο, το φιλόσοφο και στρατηγό Μέλισσο και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ηρόδοτος.

Μεγαθήρια και άλλα σπάνια είδη ζώων έζησαν στη Σάμο κατά την προϊστορική περίοδο. Τα παλαιοντολογικά ευρήματα στην περιοχή των Μυτιληνών κοσμούν τις προθήκες όχι μόνο του τοπικού Μουσείου, αλλά και πολλών άλλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Σάμος κατά την αρχαιότητα ήταν ένα σημαντικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο του μεσογειακού κόσμου και το μέρος όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα ελληνικά χάλκινα αγάλματα.

Ο Γιάννης Ρίτσος τη χαρακτήρισε «κέντρο ενός σπουδαίου πολιτισμού». Η ιστορία και τα μνημεία της το αποδεικνύουν.

Η Σάμος βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, πολύ κοντά στη Μικρασιατική ακτή, στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής και περιμένει εγκάρδια τον επισκέπτη για να τον μυήσει στα μυστικά της.

Ορεινή, μυστηριώδης μα και φιλόξενη, η Σάμος είναι το όγδοο σε μέγεθος Ελληνικό νησί. Η λαμπρή ιστορία και οι ζωντανές παραδόσεις που παραμένουν ζωντανές στις καρδιές των ανθρώπων και περνούν από γενιά σε γενιά, η ποικιλία πολιτιστικών δρώμενων, οι φιλόξενοι κάτοικοι, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και η ιδιαίτερη κουζίνα της, θα σας συνεπάρουν.

Κέντρο πολιτισμού από τα αρχαία χρόνια, η Σάμος έχει να επιδείξει αξιοσημείωτο πλούτο από αρχαιολογικούς θησαυρούς και μουσεία που σας καλούν να τους ανακαλύψετε.

Η Σάμος είναι ένα νησί διάσπαρτο από ξωκλήσια, μετόχια και μονές. Τα περισσότερα μοναστήρια χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, ενώ υπάρχουν ξωκλήσια και εκκλησίες που χρονολογούνται από το 10ο και 11ο αιώνα.

Μαγευτικές περιηγήσεις σε γραφικά και λιθόστρωτα μονοπάτια μέσα από δάση, ρεματιές, αμπελώνες και γραφικά χωριά διάσπαρτα στις πλαγιές των βουνών, διατηρούν αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα μέσα στο χρόνο και αποκαλύπτουν την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση.

Η Σάμος είναι ένα νησί απαράμιλλης ομορφιάς γιατί συνδυάζει  το βουνό με τη θάλασσα. Εκτός από τους παραθαλάσσιους οικισμούς με τα μικρά γραφικά λιμανάκια, τις αμέτρητες παραλίες και τους κρυμμένους κολπίσκους, έχει να επιδείξει παρθένα μέρη με άγρια και επιβλητική ομορφιά, κατάφυτους ορεινούς όγκους, μονοπάτια για πεζοπορία, σπήλαια και φαράγγια.

Σε αυτό το καταπράσινο νησί στην άκρη του Αιγαίου, με την πλούσια πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, τις αμέτρητες παραλίες, το φημισμένο γλυκόπιοτο κρασί της θα ανακαλύψετε μύθους και ιστορικές αλήθειες.

Είναι και αυτός ένας τρόπος να αγαπήσεις λίγο περισσότερο τη Σάμο.

 

Η Σάμος

Γενικές Πληροφορίες

Αξιοθέατα

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Παραλίες

Φύση

Χωριά

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.