27 Μαΐου 2022

 


Ψαρά

Το νησί του ηρωισμού

Τα Ψαρά φαντάζουν από μακριά σαν πελώριος απομονωμένος βράχος. Οι βραχώδεις ακτές προεκτείνονται στη θάλασσα δημιουργώντας ένα φυσικό περιτείχισμα γύρω από το νησί που το κάνει να μοιάζει απόρθητο.

Η επαναστατική σημαία του 1821 – λευκή και κόκκινη με έναν σταυρό και μια άγκυρα με ένα φίδι τυλιγμένο ολόγυρά της – προϋπαντεί τον επισκέπτη στο λιμάνι, θυμίζοντάς του ότι η ιστορία του τόπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της αδάμαστης ψυχής. Τόπος καταγωγής ένδοξων ναυάρχων και ναυτικών και μέρος που άνθισε η ναυτική παράδοση της Ελλάδας, τα Ψαρά κατείχαν ρόλο πρωταγωνιστικό στην αντίσταση των Ελλήνων έναντι των Τούρκων κατά την επανάσταση του 1821. Κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου οι κάτοικοι του νησιού, τιμούν την επέτειο του ολοκαυτώματος των Ψαρών. Τα Ψαρά είναι γνωστά και ως πέτρινο καράβι διότι οι κάτοικοί του ήταν και είναι ακόμα και σήμερα επιδέξιοι ναυτικοί.

Νησιά

Γύρω από τα Ψαρά υπάρχουν μικρότερα νησάκια και άλλες βραχονησίδες, συνολικής έκτασης στα 67 τ.χιλιόμετρα. Τα κυριότερα είναι: Αϊ Νικολάκι, Αντίψαρα, Δασκαλιό, Καλόγεροι, Κάτω Νησί, Μεσιακό, Νησόπουλα, Πρασονήσι, και Χελώνα. Εκεί που σύμφωνα με το μύθο κατέφυγαν οι Ψαριανοί όταν τα Ψαρά «γέμισαν φίδια». Είναι ακατοίκητα και μόνο δύο ξωκλήσια υπάρχουν πάνω στα Αντίψαρα, όμως οι ακρογιαλιές τους είναι μοναδικές.

Τα Ψαρά ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά των τοπίων τους, τις ανέγγιχτες παραλίες με τις καταγάλανες θάλασσες, τη φιλοξενία των κατοίκων με τις παραδοσιακές γεύσεις, προσφέροντας έναν παράδεισο στους λάτρεις των ήρεμων διακοπών και της αυθεντικής φιλοξενίας.

Πρόσβαση

Στα Ψαρά θα φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά μέσω Χίου. Επίσης, μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικώς μέχρι τη Χίο και από εκεί με το καράβι που ξεκινά από το λιμάνι της Βολισσού να μεταβείτε στα Ψαρά. Επίσης συνδέονται με τη Χίο όλο το χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνδέονται και με τη Μυτιλήνη.

 

Τα Ψαρά

Γενικές Πληροφορίες

Αξιοθέατα

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Παραλίες

Φύση

Χωριά

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

 www.greecedestination.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.