08 Μαΐου 2022

 


Άγιος Ευστράτιος

 

Αγνός και παρθένος τόπος ιστορικής μνήμης

Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα μικρό παρθένο νησί στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου, ανάμεσα στη Λέσβο, τη Σκύρο και τη Λήμνο. Διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου Βορείου Αιγαίου.

Γύρω από το νησί υπάρχουν αρκετά μικρονήσια και βραχονησίδες από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι η Βέλια, το Δασκαλιό, οι Δώδεκα Απόστολοι και ο Ρούμπος, ιδανικές για τους λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος.

Ο οικισμός και το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού με 250 μόνιμους κατοίκους.

Το οδικό δίκτυο του νησιού αποτελείται από έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο περίπου  3 χλμ. που συνδέει τον μοναδικό οικισμό με το ύψωμα του Προφήτη Ηλία και ένα δίκτυο βατών χωματόδρομων που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ολόκληρο σχεδόν το νησί.

Γραφικές ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, θαλάσσιες σπηλιές όπου ζουν φώκιες, δάση από βελανιδιές, υπέροχοι άνθρωποι, συνθέτουν ειδυλλιακό τοπίο για αναζωογονητικές διακοπές.

Πράσινο Νησί

Ο Άγιος Ευστράτιος έχει επιλεγεί για την εφαρμογή ενός προγράμματος οικολογικής ανάπτυξης, που λέγεται «Πράσινο Νησί», με την ενεργειακή κάλυψη του νησιού 100% από ΑΠΕ, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, σε νησί μη «διασυνδεδεμένο». Επίσης, θα αναπτυχθεί τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας με εφαρμογές ήπιας ομαλής γεωθερμίας για κλιματισμό δημόσιων κτιρίων, καθώς επίσης θα γίνουν επιδεικτικές εφαρμογές στην μηχανοκίνηση με υβριδικά οχήματα και σκάφη ηλεκτρικά και υδρογόνου.

Ο Άγιος Ευστράτιος συνδέεται με το Λαύριο και την Καβάλα. Στη διαδρομή σας σίγουρα θα συναντήσετε μικρά κοπάδια από δελφίνια.

 

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

www.greecedestination.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.