26 Μαΐου 2022

Λέσβος

 Ένα πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους

Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος Θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους. Μιλώ για το νησί, που αργότερα, όταν κατοικήθηκε, ονομάστηκε Λέσβος και που η θέση του, όπως τη βλέπουμε σημαδεμένη στους γεωγραφικούς χάρτες, δε μοιάζει να ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα. Μπαίνει σε θάλασσες που άξαφνα μοιάζουν ανεξερεύνητες και ο απροειδοποίητος ταξιδιώτης, που ταλαντεύεται με το ρυθμό της πρωινής φουσκοθαλασσιάς, κρατημένος από τα κάγκελα της γέφυρας, ατενίζει τον ορίζοντα με το ίδιο αίσθημα που θα είχε σε καιρούς αλλοτινούς ένας τυχερός θαλασσοπόρος».
Με τα λόγια αυτά ο σπουδαίος Έλληνας νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, χρόνια πριν περιέγραφε τη Λέσβο, τον τόπο καταγωγής του.

Η Λέσβος γενέτειρα του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, του κορυφαίου πεζογράφου της  γενιάς του ’30  Στρατή Μυριβήλη, ο Στρατής Ελευθεριάδης ήταν άνθρωπος που κατανόησε την σημασία της σύγχρονης τέχνης, ο λυρικός ποιητής Αλκαίος, αλλά και της αρχαία ποιήτριας Σαπφώ γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν στο νησί. Παράλληλα η απαράμιλλη ομορφιά της Λέσβου ενέπνευσε καλλιτέχνες, ζωγράφους και ποιητές να την υμνήσουν μέσα από το έργο τους.

Η Λέσβος είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που προσφέρεται για ταξίδια όλο το χρόνο και δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ως το «νησί της Αρμονίας και της Ομορφιάς».

Η Λέσβος είναι ένας προικισμένος τόπος. Είναι ένας τόπος μεγάλος και πλούσιος σχεδόν στα πάντα. Έχει να επιδείξει μια σπουδαία ιστορική διαδρομή που η μακραίωνη ιστορία της αποτυπώνεται στα εκατοντάδες μνημεία που συναντά κανείς σε όλο το νησί , φανερώνοντας όλες τις πτυχές της μοναδικής ιστορίας της. Έχει διατηρήσει ζωντανή και ανόθευτη την παράδοση, τα ήθη και έθιμά του, χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν το νησί σε παραδοσιακό στολίδι του Αιγαίου.

Στην Λέσβο ο επισκέπτης θα μαγευτεί:

– Από τα μοναδικά αρχοντικά αριστουργήματα και τα ιστορικά βιομηχανικά κτίρια που δίνουν ένα ιδιαίτερο τόνο σε όλο το νησί.

– Τη φημισμένη γραφικότητα των παραδοσιακών οικισμών της που διατηρούν την πλούσια αρχιτεκτονική τους κληρονομιά.

– Από τα διάσπαρτα κάστρα από τις εποχές των μεγάλων κατακτητών, τα ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας μουσεία, τις εκκλησίες και τα μοναδικά μοναστήρια.

Η  πανέμορφη, προικισμένη και πλούσια σε ποικιλία φύση της συνδυάζει αρμονικά τις αντιθέσεις του φυσικού της κάλους. Εξερευνήστε το μοναδικό στον κόσμο απολιθωμένο δάσος, χείμαρρους που διαρρέουν και γονιμοποιούν μικρές ή μεγάλες πεδινές εκτάσεις, τους μοναδικούς καταρράκτες που λίγοι τους γνωρίζουν, τις ξακουστές θερμές πηγές που είναι αποτέλεσμα προγενέστερης ηφαιστειακής δραστηριότητας και τις πολλές εξαιρετικές παραλίες της.

Η Λέσβος είναι η πατρίδα του ούζου και αποτελεί έναν πραγματικό γαστρονομικό παράδεισο. Φημίζεται για τα παραδοσιακά της προϊόντα, αλλά και για τους φιλόξενους κατοίκους που θα κάνουν τα πάντα για να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν όλους τους τουρίστες.

Στην Ανατολική Λέσβο θα συναντήσετε όμορφα παραδοσιακά αρχοντικά και τον πανέμορφο κόλπο της Γέρας. Η Μυτιλήνη πρωτεύουσα της Λέσβου είναι το χαρακτηριστικό δείγμα παράδοσης και πολιτισμού του νησιού.
Η Βόρεια Λέσβος έχει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου.
Η Δυτική Λέσβος χαρακτηρίζεται από ηφαιστειογενή πετρώματα και την έλλειψη βλάστησης στο μεγαλύτερο μέρος του. Διαθέτει όμως τις ωραιότερες και περισσότερες παραλίες του νησιού, καθώς και ένα μοναδικό μνημείο της φύσης: το απολιθωμένο δάσος του Σιγρίου.
H κεντρική Λέσβος είναι καταπράσινη. Ελιές και δάση με πεύκα, καστανιές μηλιές και καρυδιές εναλλάσσονται σε μια αρμονική διαδοχή, στις πλαγιές, στα υψώματα και στις δροσερές κοιλάδες. Πλούσια φύση, με ιδιαίτερη και αξιόλογη ανθοφορία κυρίως την άνοιξη. Ο πανέμορφος κόλπος της Καλλονής με τις θρυλικές σαρδέλες, διαθέτει έναν εύφορο βυθό, όπου ζουν αναρίθμητα όστρακα, τα οποία μάλιστα και εξάγονται.
Στη νότια Λέσβο θα συναντήσετε τον κόλπο Γέρας με τους απέραντους ελαιώνες που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, την Αγιάσο με τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκι που το ύφος και το χρώμα του θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε νησί, το Πλωμάρι με έντονα παραδοσιακά στοιχεία, ταυτισμένο με την παραγωγή του ούζου και τον Πολίχνιτο γνωστό από τις ιαματικές θερμές πηγές του.

Η Λέσβος είναι νησί με αυθεντικό Ελληνικό χρώμα που κρατάει ακόμα κάτι από το ρομαντισμό και την παρθενικότητα του παλαιού καιρού. Ένα νησί – έκρηξη αισθήσεων, που δεν περιμένει τους επισκέπτες της για να ζήσει. Τους περιμένει για να τη ζήσουν.
Ο λογοτέχνης Ασημάκης Πανσέληνος, γέννημα θρέμμα της Λέσβου, είχε γράψει : «Εδώ αναβλύζει η κρυφή πηγή που θρέφει το πνεύμα της μητέρας Ελλάδας».  Ο ταξιδιώτης που θα σκύψει για να δροσιστεί σ’ αυτή την πηγή θα καταλάβει ότι η Λέσβος δεν είναι μόνο μεγάλη σε έκταση. Είναι μεγάλη σε όλα.

 

Η Λέσβος

Γενικές Πληροφορίες

Αξιοθέατα

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Παραλίες

Φύση

Χωριά

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

 

www.greecedestination.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.