27 Μαΐου 2022

 


Χίος

Ένα νησί ευλογημένο, πολυσύνθετο, ανεξερεύνητο

Η Χίος είναι ονομαστή για τη μαστίχα που είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα στον κόσμο. Η φήμη της που φτάνει στην άκρη του κόσμου, έχει κάνει παγκοσμίως γνωστή τη Χίο. Ευδοκιμεί και παράγεται μόνο στη Χίο και καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου στα νότια του νησιού. Αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης με ωφέλιμες ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Χρησιμοποιείται στην ιατροφαρμακευτική, στη χειρουργική, στην οδοντιατρική αλλά και στην κοσμετολογία.

Πατρίδα επιφανών λογίων και πολιτικών, όπως οι Αδαμάντιος Κοραής, Εμμανουήλ Ροΐδης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη. Η Χίος διεκδικεί επίσης τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου και  λόγω της στρατηγικής της θέσης, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των αιώνων.

Το νησί που ενέπνευσε τον Κολόμβο για την ανακάλυψη της Αμερικής βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα και απέχει ελάχιστα από τις μικρασιατικές ακτές.

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος που είναι γνωστή η Χίος, είναι για τη ναυτική της ιστορία και τη ναυτιλιακή της ανάπτυξη. Ποιος δεν ξέρει το νησί της Χίου και τους περίφημους ανά τον κόσμο καπετάνιους της;

Ανακαλύψτε μέσα από αξιόλογες συλλογές, κειμήλια, έγγραφα και άλλα αρχαία ευρήματα και μνημεία τον πολιτισμό και την ιστορία της Χίου, τα οποία φιλοξενούνται σε πολλά μουσεία της περιοχής.

Περιηγηθείτε στα παλιά κτίρια ξεχωριστής αρχιτεκτονικής της Χίου που σε συνδυασμό με τη μοντέρνα πόλη και την πλούσια βλάστηση που επικρατεί δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό ηρεμίας και χαλάρωσης που πραγματικά αιχμαλωτίζει τις καρδιές των επισκεπτών.

Εξερευνήστε το μεσαιωνικό χαρακτήρα της Χίου με τα χωριά να τα συναντάμε διάσπαρτα σε όλο το νομό. Θυμίζουν κάστρα που χτίστηκαν με αυτό τον τρόπο για να προστατεύουν τους κατοίκους από τους πειρατές την περίοδο του Μεσαίωνα. Τα χωριά αυτά έχουν διατηρήσει την αρχιτεκτονική τους στο πέρασμα των αιώνων. Οι τοίχοι σε όλα τα σπίτια του χωριού είναι βαμμένοι με ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχήματα. Περπατώντας στα στενά σοκάκια τους, θα νιώσετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία από κάστρα και  πύργους που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το νησί, πλήθος από μοναστήρια κι εκκλησιές που πολλά από αυτά είναι άριστα διατηρημένα, βάζουν τη σφραγίδα μιας εποχής που μαγεύει και συνεπαίρνει.

Περιπλανηθείτε στον εύφορο και αρχοντικό Κάμπο της Χίου που κάποτε έμεναν άρχοντες. Σε αυτόν οφείλεται ο χαρακτηρισμός «μυροβόλος» που δόθηκε στο νησί και χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ. Μεγάλα αυτόνομα κτήματα και εντυπωσιακά γενοβέζικα αρχοντικά. Βοτσαλωτές αυλές με περίτεχνες στέρνες και ολάνθιστους κήπους. Το κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και το δικό του ύφος και όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα μαγευτική.

Ανακαλύψτε την εκπληκτική φυσική ομορφιά της Χίου με καταπράσινα πευκοδάση, υγροβιότοπους, σπήλαια, υπέροχες παραλίες με βότσαλο και άμμο κατά μήκος των ακτών, ζεστούς ανθρώπους φημισμένοι για τη φιλοξενία και τη ζεστασιά τους.

Η Χίος είναι γεμάτη με όλα αυτά που θα κάνουν τις διακοπές σας μια υπέροχη εμπειρία. Θα συντροφεύσει τις πιο όμορφες εμπειρίες σας με μια ωραία μυρωδιά, να τριγυρνά μαζί σας στον αέρα.

 

Η Χίος

Γενικές Πληροφορίες

Αξιοθέατα

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Παραλίες

Φύση

Χωριά

 

Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα

 www.greecedestination.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.